I 1985 startede jeg på min uddanelse som ringmærker for Zoologisk Museum. Jeg var sammen med en erfaren ringmærker i 5 år, indtil 1990 hvor jeg fik min egen licens.

I 2011 måtte jeg desværre opgive ringmærkning på højt plan på grund af helbredet.

Min første møde med ringmærkning var en dag, jeg blev inviteret med ud for at mærke fiskehejreunger.
Her blev mod og teknik sat på prøve.
Vi kravlede op i nogle udgåede hvidgraner, krøb sammen under reden, for derefter hurtig at rejse os og få fat på ungerne før de kunne nå at løbe over i den anden side af reden. Så var det bare at give dem en ring om højre ben, og forlade reden igen stille og roligt.


Det var ikke altid ungerne var lige venlige, tog man sig ikke i agt risikerede man at blive hakket til blods, eller være var, de kunne vende bagen til og sende en meget ildelugtende stråle ud over en.
Jeg skal hilse og sige, det smager ikke ligefrem af lagkage.

Derudover blev det til net- og fældefangst af småfugle på foderpladsen om vinteren. Netfangst i skov og krat, og rørskoven.
>


Da jeg fik egen licens ringmærkede jeg sådan lidt over det hele, men ret hurtig kom jeg til at koncentrere mig om to lokaliteter, Tindskov Bakker ved Vinderup, og Indfjorden ved Bøvlingbjerg.

I begyndelsen af 2003, fik jeg det problem, at jeg forstyrede jægerne i Tindskov Bakker for meget, så derfor blev en tidligere lokalitet, Stendis ved Vinderup atter taget op, og i 2004 begyndte jeg at mærke i Klosterheden.

Vil man være ringmærker skal man være morgenmenneske, for nettene skal være sat op og klar til fangst ved solopgang. Det vil sige dagen kan meget vel starte kl. 04.00 om morgenen, og være præget af hårdt arbejde til middag hvor nettene atter vil blive pakket sammen.

Fangst om aftenen, når fuglene er ved at gå til ro, er også en muglighed, men der bliver det som reglen mindre end om morgenen.


De bedste måneder, var for mit vedkommende, maj - juni om foråret og august - september om efteråret, samt lidt vandstærfangst i vinterhalvåret.




Finder du en ringmærket fugl, så aflæs ringen, dansk som udenlandsk, skriv nummeret ned og send det til:

Ringmærkningscentralen
Zoologisk Museum
Universitetsparken 15
2100 København Ø
E-mail: ringing@zmuc.ku.dk

Læs mere her




© Webmaster: Peder Flansmose